top of page

Stop met vitten op elkaar!

Of hoe het steeds drukken op dezelfde rode knop uw relatie kan verzuren.

Roos en Bert zijn al 15 jaar een koppel en werken samen in hun eigen zaak. De hele dag door klaagt de ene over het gedrag van de andere, of anders gezegd, maakt de ene de andere klein om zichzelf beter of groter te voelen.

Roos verwijt Bert dat hij elke dag te laat op de zaak blijft en niet streng genoeg is voor de kinderen. Bert vindt dat Roos elke dag de zaak te vroeg verlaat, dat zij meer drinkt dan goed voor haar is en te veel geld opmaakt. De focus ligt voortdurend op het gedrag van de andere zoals dat zich dagelijks voordoet.


Omdat zij zich steeds vastrijden in hetzelfde patroon, is er geen sprake van groei, niet als persoon, noch als koppel. Bovendien werd snel duidelijk dat zij de impact van hun gedrag op de kinderen en het ernstig onderschatten.

Het is pijnlijk om hen zo te zien lijden en tegelijk spannend om hen op dit vastgeroeste patroon te wijzen. Met ja-knikken en te veel begrip te tonen geraken zij niet verder. Door diepgaande reflectie en veel openheid en ontvankelijkheid zagen zij in dat zij zich alleen en geïsoleerd van de ander voelden, ondanks zoveel dat hen verbindt. En dat de meeste energie in hun relatie ging naar het vitten op elkaar. Het was ongelooflijk om te zien hoe deze twee mensen uiteindelijk de kracht vonden om dit destructief patroon los te laten en besloten om elkaar terug beter te leren kennen zodat hun relatie opnieuw mocht groeien. De herwonnen kracht straalde natuurlijk ook uit op hun omgeving.


Dergelijke patronen zijn voor veel koppels erg herkenbaar. Het is immers gemakkelijk om met één vinger te wijzen naar de andere, maar weinigen zien de drie vingers die naar uzelf wijzen. Deze metafoor stemt ons tot zelfreflectie. Eens we bereid zijn om een patroon te herkennen komt er ruimte voor iets nieuws in plaats van elkaar te verwijten.


Welke elementen zijn hier belangrijk:

· het herkennen en duiden van het vastgelopen patroon

· uitvissen welk verhaal er achter de verwijten zit

· aanvaarden én afspreken dat er verschil mag zijn

· het stimuleren van zelfreflectie

· het verleggen van de focus op het individu naar de focus als koppel en samenwerkend team

Herkent u deze situatie? Hoe zorgen jullie voor het bewaken en ontwikkelen van jullie kracht als koppel en familie? Laat het ons weten op www.hetrelationeelvermogen.be


177 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page